9 SEBAB PERLU BUAT PELABURAN HARTANAH



1. JANA PENDAPATAN SAMPINGAN


Antara pendapatan paling best dalam pelaburan hartanah adalah anda dapat pendapatan sampingan. Pendapatan ini adalah hasil daripada sewa unit rumah yang anda miliki. Pendapatan sampingan hasil daripada sewa adalah pendapatan pasif dimana unit rumah anda buat duit untuk anda. Anda duduk diam sahaja duit masuk.

Jika anda mempunyai unit rumah yang banyak, anda sudah boleh memikirkan untuk terus bekerja ataupun menumpukan sepenuh perhatian dalam bidang pelaburan hartanah.



2 HARGA RUMAH SENTIASA MENINGKAT

Harga rumah dan tanah sentiasa meningkat terutamanya di kawasan lembah Klang di mana harga rumah boleh melebihi 10% kenaikan dalam masa setahun.

Hal ini kerana, rumah sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi oleh golongan-golongan muda dan juga dewasa. Mereka berebut-rebut mahu beli rumah ketika harga murah. Hal ini kerana jika di tangguhkan pembelian rumah pada masa akan datang. Harga rumah sudah tidak sama dengan harga rumah hari ini.



3. KALIS INFLASI

Rumah adalah salah satu pelaburan yang kalis inflasi di mana harga rumah tidak akan turun walaupun harga bahan mentah seperti simen pasir dan besi meningkat naik. Harga rumah tidak turun, malahan makin naik harganya. Ini kerana pemaju terpaksa menaikkan harga rumah. Jikalau ada harga rumah yang tidak naik , size rumah  yang ditawarkan pula adalah kecil.




4. SENTIASA MEMPUNYAI PERMINTAAN

Permintaan rumah sentiasa ada, kerana permintaan yang banyak ini juga menjadikan salah satu faktor kenapa harga rumah sentiasa naik. Apabila permintaan melebihi penawaran , harga akan naik, kuantiti rumah yang sedia ada pula tidak mencukupi. Kalau tengok rumah daripada pihak pemaju yang murah dan berkualiti, sekejap sahaja dah sold out. Oleh, itu, ramai pelabur hartanah berebut-rebut untuk membeli hartanah. Kerana perebutan ini lah, kita juga terpaksa berebut untuk beli rumah.


Kenapa?

Kerana kalau kita tunggu harga rumah turun, harga rumah tak turun-turun, melainkan setiap orang di malaysia ni mempunyai 10 bijik rumah setiap orang. Masa tu baru boleh kata permintaan tiada dan harga rumah jatuh. Tapi sekarang ni tak tajuh-jatuh sebab permintaan yang sangat tinggi. Dan harga akan sentiasa naik. Beli masa murah, jual masa mahal. Baru ada untung.





5. BOLEH BUAT PEMBIAYAAN SEMULA

Kelebihan rumah yang dibeli adalah kita boleh membuat pembiayaan semula ataupun membuat "refinance". Pembiayaan semula ini dilakukan setelah harga rumah meningkat naik dan anda telah untung daripada kenaikan harga rumah.

Kebiasaanya, pelabur hartanah akan gunakan keuntungan daripada harga rumah dan membuat pembiayaan semula untuk membeli rumah yang seterusnya. Mereka gunakan keuntungan pembiayaan untuk membuat deposit beli rumah yang seterusnya.





6. SEBAGAI ASSET HARTA

Rumah sangat penting kerana rumah adalah asset yang tidak turun harga dan bukannya liabiliti yang sentiasa membebankan anda.

Saya ambil contoh, mana lagi penting beli KERETA BARU yang susut nilai ataupun RUMAH BURUK yang boleh buat duit poket bulanan?





7. PELABURAN YANG MUDAH

Pelaburan hartanah adalah suatu pelaburan yang sangat mudah kerana anda tidak perlu tahu tentang
ekonomi yang power-power. Cuma anda perlu tahu beli rumah di kawasan yang stratergik dan tahu bagaimana cara dan trick untuk beli rumah yang seterusnya dan juga memaksimakan keuntungan daripada rumah yang dibeli.

Mudah bukan?





8. OPERASI YANG MUDAH

Pelaburan hartanah, adalah suatu bisnes yang melalui operasi yang sangat mudah dimana jika anda buat sewa unit anda, anda hanya perlu kutip duit sekali sahaja dalam masa sebulan. Itupun boleh dibuat melalui online banking dan juga atm machine. Rumah yang disewakan perlulah diperlengkapkan dengan perjanjian sewa , deposit dan sebagainya. Operasi yang sangat mudah dalam pelaburan hartanah.




9. TIDAK PERLU SIJIL YANG TINGGI

Untuk pelaburan hartanah, anda tidak perlu sijil yang tinggi untuk buat untung. Hal ini kerana, keuntungan dan operasi yang sangat mudah untuk difahami. Apa yang anda perlu tahu adalah, lokasi yang stratergik, harga pasaran semasa rumah, kadar sewa dan anda aturkan stratergi untuk memaksimakan keuntungan hartanah.



*


Pelaburan hartanah sangat menguntungkan dan sangat mudah untuk mula buat untung. Bagaimana anda mahu mula?

Anda perlulah cari ilmu untuk memulakan suatu perniagaan ataupun pelaburan. Jika tidak mahu rugi, mula belajar dan tuntut ilmu supaya anda lebih yakin dalam bidang yang anda ceburi.

.

Hal ini kerana, ilmu yang anda pelajari adalah satu jalan pintas dimana anda tidak perlu untuk melalui liku-liku dan susah senang sebelum dapat untung. Carilah mentor!

Ramai coach-coach dan sifu-sifu hartanah yang mampu beri tunjuk ajar.


Kredit: nowhartanah.com

0 Comments:

Post a Comment